Visit Us
Antikvariet i Vadstena
Tärngatan 4
592 42 Vadstena
Sverige
Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar. Använd det kommunikationssätt som passar dig bäst. Jag skall försöka svara så snabbt som möjligt.
E-Mailblankett
Rådhuset i Vadstena är landets äldsta bevarade. Torndelen av byggnaden kan dateras till 1490. Rådsturätten försvann för Vadstena 1948,.Därefter höll Motala tingsrätt ting en gång per år i Tingssalen, Detta för att traditionen av ting skulle fortsätta i byggnaden, och vara den äldsta i funktion bevarade tingssalen i Sverige.
Vadstena Slott från sjösidan
1552 gifte sig Gustav Vasa, 56 år, för tredje gången med den blott 16 åriga Katarina Stenbock. Vigseln skedde i Vadstena Klosterkyrka. Gustav Vasa hade tidigare konfiskerat allt silver och andra dyrbarheter från kyrkan i samband med reformationen. Det måste ha varit en tämligen kal kyrka som bröllopet stod i. Bröllopssalen i slottet som den länge kallats för i folkmun kan inte ha använts vid bröllopsfesten i slottet. Salen var inte färdig vid tidpunkten för bröllopet, så det måste ha skett i någon annan del av slottet.
Vadstena slott är en slottsbyggnad som började uppföras som en försvarsanläggning av Gustav Vasa på 1500-talet.
Gustav Vasas två söner Magnus och Johan omdanade fästningen till ett palats. Magnus äldre bror Johan planerade slottets tredje våning med rikssalar och slottskyrka och hela bygget stod klart under första hälften av 1600-talet.
Efter att kungligheterna lämnat slottet i början av 1700-talet kom slottets salar att användas bland annat som damastväveri och spritförråd. 1899 flyttade landsarkivet in i slottets östra halva. Tanken var att bygga ett helt nytt landsarkiv i Linköping, men tiden går. Ingenting händer och landsarkivets lokaler blir alltför små och dåliga då allt mer arkivmaterial levereras in.
År 1997 inleddes ett omfattande arbete med att återuppföra vallarna och återställa de två fyrkantstornen i borggårdens södra hörn, arbeten som inneburit en av de största förändringarna vid ett svenskt monument under 1900-talet. Allt för att landsarkivet skulle få funktionsdugliga lokaler. Lokaler och borggården används nu även för utställningar, konserter mm. Under sommarmånaderna använder Vadstenaakademien en del av slottets salar för sina operaföreställningar och för utbildning av framtida operaaktörer.
Nya Vadstena kloster med gästhem och klosterkyrka
Vadstena Klosterkyrka byggd för Vadstena Kloster, Birgittinerorden, invigd 1430.
Kyrkan är byggd enligt heliga Birgittas intentioner.
Används nu som församlingskyrka.
Tokfursten, en av Vadstena Akademiens största succeer på Vadstena slott. Tokfursten bygger på
Elgard Jonssons memoarer om sina upplevelser som ung intagen på Säters mentalsjukhus för schizofreni.
Memoarerna blev till en teaterpjäs av Henning Mankell och en opera av Carl Unander-Scharin och Nils Spangenberg.
Under operan känner man sig förflyttad till Vadstena, staden har ju tradition inom mentalvården sedan 1700-talet. Sjukvårdsstad blev Vadstena redan under 1500-talet gemom Mårten Skinnare.
Diggiloo konsert på Vadstena Slotts borggård
Vadstena kloster är ett kloster som planerades och ritades av Heliga Birgitta och invigdes 1384. Det var ett dubbelkloster som innefattade både nunnor och munkar ur birgittinerorden. Det spelade en viktig roll under medeltiden, då det var moderkloster för andra kloster av samma orden. Vadstena kloster var också medelpunkten för kulturlivet i Sverige under närmare 150 år, men det ljuset försvann i mörker efter reformationen.
Vadstena kloster stängdes 1595, men år 1935 återvände Birgittinerorden till Vadstena och startade ett gästhem. Ett regelrätt kloster, "S:ta Birgittas kloster Pax Mariae" återupprättades i Vadstena 1968. En ny klosterkyrka uppfördes under 1970-talet, som nu också används som församlingskyrka för katolikerna i Vadstena med omnejd. Det nya klostret är beläget strax söder om det medeltida klosterområdet. Det blev 1988 erkänt av påven i Rom som ett självständigt priorat, dvs har egen abedissa, och därigenom kan arbeta relativt självständigt under iakttagande av ordensreglerna.